Навръх Игнажден фондация “Нашият Дом е България“ реализира за четвърта поредна

...
Навръх Игнажден фондация “Нашият Дом е България“ реализира за четвърта поредна
Коментари Харесай

Арх.Мирянов: Нека в дните преди Рождество да се разгорят нашите сърца във вяра и любов към Господ

Навръх Игнажден фондация “Нашият Дом е България “ осъществя за четвърта поредна година тържествения християнски концерт - „ Новорождение “ в възхвала на Словото Божие.

 

В златната зала " Св. София " на Софийската опера и балет прозвучаха вековни църковнославянски песнопения, както и емблематични християнски и обичайни български фолклорни песни.

 

Вокалните осъществявания бяха придружени от първокласен живописен прочит на текстове от Свещеното писание на декор на симфонични осъществявания от типичен оркестър и даже оперни арии. Тази година в концерта за първи път прозвуча и лирична рок музика, показана от именитата група „ Б.Т.Р. “

 

В Благотворителния рождественски концерт в възхвала на Богомладенеца участваха с църковнославянски песнопения Софийския духовнически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов. Дебют направи и Смесения хор при храм " Света София " с диригент Славил Димитров, който беше основан неодавна. Музиканти от Софийската филхармония също бяха на сцената.

 

За фолклора се погрижиха солисти от отбор " Филип Кутев. Зрителите в залата видяха онлайн и фолклорната легенда Гуна Иванова дружно с внучките си Ива и Велислава Костадинови, които извършиха богородична коледна ария.

 

Квартет “Армейска ария ” пък направи забавен преход от вонските песни към обичайните песнопения.

 

Класическата музикална част бе поверена на Братя Владигерови - Александър и Константин, които са внуци на Панчо Владигеров. Основни участници в тези концерти са и струнен оркестър “Quarto Quartet ”.

 

Женски хор “Нуша ” със солист и диригент Нели Андреева придвижи публиката в дълбоките води на християнските песнопения.

 

Свещените текстове от Библията бяха четени и пресъздавани от актьорите Мариан Маринов и Янко Лозанов и водещите на концерта Галина Димитрова и арх. Пламен Пламенов Мирянов, който е и главен мотор на този рождественски концерт. 

 

Именно родолюбецът арх. Мирянов е идеологът на концерта " Новорождение " за четвърта поредна година. Той е и създателят на благотворителната фондация " Нашият дом е България ", която стои за идеята, както и зад още голям брой патриотични и християнски начинания.

 

В края на " Новорождение " точно арх. Мирянов предложения на сцената всички участници, музиканти, танцьори и актьори, с цел да се обърне с вдъхновяващи думи освен към присъстващите, а и към всички вярващи:

 

" Голяма е нашата наслада в деня на Св. Игнатий Богоносец. Нека постоянно държим Бог в сърцата си, дано там създадем топла ясла и в тъмната зала на нашето сърце да поканим Иисус Христос и Той в никакъв случай не си отива оттова. Нека на Игнажден да се разгорят нашите сърца във религия и обич към нашия Господ, тъй като Той е пътят, истината и животът ", стартира словото си арх. Мирянов и добави:


" Имаше едни слова, че за Рождество ангелите Му принасят пение, небесата – звезда, Влъхвите – блага, пустинята – ясла, а ние какво да Му принесем като подарък – нищо. Защото всичко, което имаме си е Негово, Негови сме и ние, Негов храм сме, с Неговите ръце основани, с Неговата пречиста кръв обновени. И имам вяра, че това, което ние можем да дадем в тези светли дни преди Рождество Христово и по-късно е обич, грижа и, несъмнено, благодетелен живот и състрадание, и съчувствие към всички наши ближни, тъй че да обикнем братята си като самите себе си. Благодарим Ви, че бяхме дружно. Обичаме ви! И дано посрещнем с наслада в сърцата светлото Рождество Христово. Благодаря Ви, че бяхме дружно! "

 

Арх. Пламен Мирянов и ръководената от него благотворителна фондация не престават своята задача и през новата година. От " Нашият дом е България " са подготвили десетки патриотични и християнски начинания. Една от тях е възобновяване и разгръщане на първото и само напълно православно учебно заведение „ Свети седмочисленици “ в Ловеч. Училището в този момент е до 4 клас и е под закрилата на ловчанския митрополит Гавриил, като концепцията е да стане до 7 клас. В учебното заведение всеки час стартира с молитва.

 

Именно за подкрепяне на активността на учебното заведение в Ловеч ще отидат събраните средства от Рождественския концерт " Новорождение ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР